Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Spis publikacji

  1. Grabowski M., Kubaj M., Sawicki W. 2012. Znaczenie mikrobiologii w systemie HACCP w: (red.) Salerno-Kochan M. Wybrane aspekty zarządzania jakością. Wydawnictwo naukowe PTTŻ, Kraków

  1. Szymczak B., Sawicki W., Bogusławska-Wąs E., Dąbrowski W. 2011. Występowanie L. monocytogenes w świeżych owocach i warzywach pochodzących z upraw ekologicznych województwa zachodniopomorskiego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2(75), 67-76

  1. Sawicki W., Klein D. 2010: Sea Fish and Shellfish Authentication Issues in.: (eds.) Daczkowska-Kozon E., Sun Pan B. Environmental Effects on Seafood Availability, Safety and Quality. CRC Press Taylor&Francis Group USA, 
  2. Daczkowska-Kozon E., Sawicki W., Skotarczak K. 2010: The caeca – niche supporting survival of Campylobacter spp. in broiler chickens. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 60(3): 265-271.
  3. Sawicki W., Daczkowska-Kozon E., Kwiatkowska B., Dąbrowski W., Herring H., 2010: Identification of various species of ocean fish and invertebrates through molecular biological techniques. Medycyna Weterynaryjna 66(3): 182-188.

  1. Sawicki W., 2009: Fałszowanie żywności od czasów starożytnych do dziś. Przemysł Spożywczy 63(12): 2-6.
  2. Sawicki W., 2009: Nowelizacja ustawy o ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych, spożywczych i tradycyjnych. Przemysł Spożywczy 63(6): 38-39.
  3. Sawicki W., 2009: Techniki molekularne w identyfikacji zafałszowań żywności. Przemysł Spożywczy 63(4): 28-31.
  4. Sawicki W., 2009: Nowelizacja ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Przemysł Spożywczy 63(2): 6-11.
  5. Sawicki W., Dąbrowski W., Daczkowska-Kozon E., Bogusławska-Wąs E., Bieniasz Ł., 2009: Application of Polymerase Chain Reaction for the indentification of hake (genus Merluccius). Bulletin of The Veterinary Institute in Pulawy 53(1): 75-78. IF: 0,290
  6. Sawicki W., Dąbrowski W., Bogusławska-Wąs E., Daczkowska-Kozon E., Kwiatkowska B., Szynkowska A., 2009: Identifying Alaskan pollock fish products by PCR-RFLP technique. Medycyna weterynaryjna 65(2): 124-126.

  1. Daczkowska-Kozon E., Sawicki W., Czekajło-Kołodziej U., 2008: Campylobacters on processed broiler carcasses in the annual cycle. The Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy 52(1): 97-102. IF: 0,290

  1. Sawicki W., Daczkowska-Kozon E., 2006: Application of PCR (Polymerase Chain Reaction) technique for identification of genetically modified soy in processed soy products. Folia Univ. Agric. Stetin. Scientia Alimentaria 251(5): 63-68.
  2. Sawicki W., Dąbrowski W., Bednarczyk - Drąg A., Daczkowska-Kozon E., Bogusławska-Wąs E., 2006: Detection of food adulteration in meat products using PCR techniques. Animal Science vol. 1(suppl): 26-27.
  3. Łapińska K., Dąbrowski W., Daczkowska-Kozon E., Sawicki W., 2005: Oxytetracycline acquisition and time of disposal in the rainbow trout. Medycyna Weterynaryjna 61(4): 466-470.

  1. Sawicki W., Dąbrowski W., Daczkowska-Kozon E., 2004: Detection of different kinds of meat in processed food using polymerase chain reaction (PCR). Folia Univ. Agric. Stetin. Ser. Scienta Alimentaria 238(3): 101-106.
  2. Dąbrowski W., Mędrala D., Sawicki W., Daczkowska-Kozon E., 2004: Application of DNA-based methods in evaluation of food quality and safety. Folia Univ. Agric. Stetin. Ser. Scienta Alimentaria 238(3): 29-34.